Rússia vol permetre la violència de gènere

Rússia es disposa a despenalitzar els maltractaments. El Parlament rus va aprovar el dimecres en primera lectura una proposta perquè la violència de gènere deixi de jutjar-se pel codi penal i es consideri només un «delicte civil», que es pagaria amb una multa de 500 euros, un arrest de 10 o 15 dies o fins a 120 hores de treball social. D’aquesta manera, els marits que peguin a les seves dones només aniran a presó si ho fan «més d’una vegada a l’any». També rebran penes majors si es considera que l’agressió física en el si de la família ha estat un acte de «vandalisme».

Una diputada recolza la proposta

El més sorprenent és que darrere d’aquesta iniciativa està una dona: la coneguda diputada Elena Mizulina, que va posar la llei damunt de la taula el passat mes de juliol. Mizulina no vol que hi hagi «persones empresonades durant dos anys i etiquetades com a criminals simplement per donar una coca». Per això creu que les agressions en l’entorn familiar, incloses les del marit a la dona, haurien de ser només una falta administrativa. Mizulina -que és presidenta del Comitè sobre Família, Dona i Assumptes infantils- és també impulsora de la normativa que penalitza la «propaganda gai».

La proposta de rebaixar les penes per al maltractament és una reacció dels diputats més conservadors a la decisió adoptada al juny pel Govern rus de considerar la violència domèstica com a equivalent als «delictes d’odi». Per Mizulina, diputada del partit Rússia Justa, que un home vagi a la presó per haver agredit a la seva esposa durant una discussió és alguna cosa que «va contra la família». La primera votació ha aconseguit -com sol succeir al Parlament rus- una majoria aclaparadora: 368 vots a favor, un vot en contra i una abstenció. Ara la càmera ha de votar de nou. Si el text s’aprova, la llei recollirà el dret a pegar dins de la família: a la dona, al marit i també als fills. Rússia és un país amb un greu problema de violència domèstica: el 40% dels crims violents es produeixen dins de la família.